Θυμάρι το θαυματουργό


Θυμάρι το θαυματουργό: Από το άφθονο φαρμακείο της φύσης

 

γράφει η Στέλλα Κουρή

  Το βότανο το οποίο θα σας αναλύσω σήμερα είναι το θυμάρι.
 

 Όπως σας έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο στην Ελλάδα υπάρχει αφθονία από βότανα και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε. Διάλεξα το συγκεκριμένο επειδή είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν δυνατή και γρήγορη δράση.
Το θυμάρι είναι ένα φυτό των μεσογειακών χωρών. Φυτρώνει σε ηλιόλουστα μέρη, σε βραχώδη εδάφη και σε θαμνότοπους. Οι ονομασίες του είναι πολλές. Μπορεί να ακούσετε να το λένε θρούμπι, θύμος ο έρπυλλος, χαμοθρούμπι και γαϊδουροθυμό.
Το θυμάρι ήταν πολύ γνωστό κατά την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σε αρχαίο κείμενο αναφέρεται σαν δριμύ και θερμό. Αυξάνει την ροή των ούρων και της εμμηνορρυσίας.
Επίσης πρέπει να συμπληρώσω ότι σε φυσιολογικούς τοκετούς συντομεύει την γέννα, όμως επισπεύδει και τις αποβολές. Αν το πιούμε μονορούφι καθαρίζει τα ευγενή εσωτερικά όργανα του σώματος.
Συλλέγεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του, από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Όπως και άλλα βότανα είναι πιο αποτελεσματικό, εάν το μαζέψουμε κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Το θυμέλαιο χρησιμοποιείται για περιπτώσεις παράλυσης, εγκεφαλικού, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ατροφίας των μυών, ρευματισμών και διαστρεμμάτων.
Είναι ένα πολύ παλιό φυτικό φάρμακο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όταν λοιπόν ακούσετε κάποιον να βήχει συνέχεια, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ένα σιρόπι από θυμάρι. Μπορεί να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.
Από προσωπική πείρα θα σας πω ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ξερόβηχα. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι, όταν πίνουμε παγωμένα μπορεί να μας δημιουργηθεί χρόνια βρογχίτιδα (ιδιαίτερα σε παιδιά) η οποία αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύσημα.
Ένα αφέψημα που αποτελείται από ίσα μέρη θυμαριού και πεντάνευρου, στο οποίο θα προσθέσετε ακατέργαστη ζάχαρη και λεμόνι θα είναι ιδανικό για τον κοκίτη, το φλέγμα των πνευμόνων και το βρογχικό άσθμα. Εδώ το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι φρέσκο το αφέψημα, ακόμα και αν χρειαστεί να το ετοιμάσετε πολλές φορές σε μια μέρα.
Έχουν γίνει σχετικές αναφορές στο θυμάρι σαν το φάρμακο κατά τις λέπρας, της παράλυσης και των νευρικών ενοχλήσεων. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει και στην νευραλγία του προσώπου με πολύ απλό τρόπο. Φτιάξτε ένα μαξιλαράκι από θυμάρι, χαμομήλι και αχίλλεια και βάλτε το στο μέρος που είναι προσβεβλημένο. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να πίνετε δύο φλιτζάνια θυμαριού κατά την διάρκεια της ημέρας.
Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα του είναι οι πόνοι του στομάχου, των εμμήνων καθώς και οι κράμπες στο υπογάστριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Εσωτερικά και εξωτερικά. Ο ένας τρόπος όπως σας ανέφερα είναι το αφέψημα, ο άλλος τρόπος είναι το μαξιλαράκι. Το μαξιλαράκι δεν είναι τίποτε άλλο από το να γεμίσουμε ένα ύφασμα με θυμάρι και να το ράψουμε. Αυτό, αφού το ζεστάνουμε μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σημείο του πόνου, πάνω στην κοιλιακή χώρα ή το στομάχι αντίστοιχα. Αυτός ο τρόπος βοηθάει πολύ και σε κακώσεις ή πρηξίματα.
Το θυμάρι βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις αλκοολισμού. Αρκεί μόνο να φτιάξουμε ένα αφέψημα και να δίνουμε μια κουταλιά της σούπας κάθε 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα τους φέρει ναυτία και εμετούς, θα αυξήσει την αφόδευση και την εφίδρωση αλλά επίσης θα φέρει μεγάλη όρεξη και δίψα.
Ένα λουτρό από θυμάρι θα μπορούσε να ανακουφίσει νευρική υπερδιέγερση ή κατάθλιψη. Σαν βάμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάνοντας εντριβές για να δυναμώσουν μέλη του σώματος.
Παρακάτω σας γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε και εσείς σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:
Τα υλικά σας:
25γρ. ξερό θυμάρι
500ml νερό
250γρ. μαύρη ζάχαρη
250γρ.μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25γρ. θυμάρι μέσα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιότητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά-σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.

Πηγή: Η υγεία από το φαρμακείο του Θεού


 Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf