Τα τρία θεμέλια της ζωής κατά την Ayurveda


Το κλειδί για την καλή υγεία δεν μπορεί να βρεθεί στα φάρμακα και σε ειδικά μηχανήματα αλλά στους πρωταρχικούς παράγοντες στους οποίους βασίζονται η ζωή και η ζωτικότητα. Αυτό που κάνουμε εμείς οι ίδιοι σε καθημερινή βάση καθορίζει το εάν θα είμαστε υγιείς ή άρρωστοι. Τα τρία πιο σημαντικά κλειδιά για την υγεία στην Ayuverda είναι το φαγητό, η ανάπαυση και η σεξουαλική ενέργεια. Χωρίς την κατάλληλη διατροφή, την κατάλληλη ανάπαυση και τη σωστή χρήση της σεξουαλικής ενέργειας, δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά υγιείς. Το θέμα δεν είναι να επισκεπτόμαστε περιστασιακά έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή αλλά να μάθουμε εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε την ενέργεια μας με το σωστό τρόπο.


1. ΦΑΓΗΤΟ
Όλες οι αγιουβερδικές θεραπείες ξεκινούν με τη σωστή διατροφή. Το φαγητό χτίζει το φυσικό σώμα. Το λάθος φαγητό προκαλεί ασθένεια. Χωρίς την αλλαγή της διατροφής, τα βότανα και η άσκηση δεν θα λειτουργήσουν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε που έχει σημασία. Πρέπει να τρώμε με φροντίδα και επίγνωση, όπως επίσης και χαρά. Το φαγητό θα πρέπει να καταναλώνεται στην κατάλληλη ποσότητα, ενώ είναι ζεστό και υγρό. Το προηγούμενο γεύμα θα πρέπει να έχει ήδη χωνευτεί. Το φαγητό θα πρέπει να καταναλώνεται σε καθαρό μέρος, με την κατάλληλη παρέα, χωρίς πολύ ομιλία και γέλια και με προσήλωση. Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από προσευχή ή ευλογία.
Κατά τη διάρκεια του φαγητού το μυαλό θα πρέπει να είναι ήρεμο και σιωπηλό. Αν το μυαλό είναι διαταραγμένο ή αν υπάρχει άγχος και ένταση, τότε η όρεξη αποδυναμώνεται μαζί με τα πεπτικά νεύρα. Η κατανάλωση φαγητού που είναι βαρύ, κρύο, ξηρό ή όταν το άτομο έχει καταληφθεί από θυμό ή λύπη, οδηγεί στην παραγωγή τοξινών, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν την ασθένεια.
2.ΥΠΝΟΣ
Ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση του σώματος και του μυαλού. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δε συνιστάται συνήθως, εκτός εάν υπάρχει κάποια αδυναμία της υγείας, καθώς πολλά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αίσθημα βάρους, πόνο στο σώμα, δυσκολία κίνησης, ασθένειες του λαιμού και πυρετός.
Η απώλεια ύπνου από την άλλη, προκαλεί πολλές ασθένειες και αποδυναμώνει ολόκληρο το σύστημα, επηρεάζοντας την όρεξη, την πέψη και την ικανότητα εργασίας
Για να προκαλέσουμε ύπνο μπορούμε να κάνουμε μασάζ με έλαιο στο κεφάλι ή τα πόδια συνοδευόμενο από ένα ζεστό μπάνιο. Το τραγούδι, η μουσική, οι χαρούμενες περιστάσεις, η χρήση αρωμάτων και οι χαλαρωτικοί διαλογισμοί βοηθούν επίσης.
3.ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, κάθε υγιές άτομο έχει την επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Οι γιόγκικες διδασκαλίες δεν αντιμετωπίζουν αυτή την πράξη μόνο από την σκοπιά της απόλαυσης. Συγκρίνουν τη σεξουαλική πράξη με μια τελετή. Και αυτό διότι το άτομο αναλαμβάνει την ευθύνη του να φέρει πιθανά ένα νέο πρόσωπο στη ζωή. Η σεξουαλική πράξη δημιουργεί επίσης μια συναισθηματική οικειότητα που συνδέει τους ανθρώπους σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο.
Εάν η επιθυμία για σεξ δεν ικανοποιείται, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ή διανοητικές ασθένειες και να μπλοκάρει τη λειτουργικότητα του ανθρώπου στη ζωή. Παρόλα αυτά η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια δύναμης, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και ασθένεια, ενώ διαταράσσει το μυαλό και την καρδιά.
Η Αγιουρβέδα έχει συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες και κανόνες υγιεινής για την σεξουαλική πράξη. Και τα δύο άτομα θα πρέπει να είναι σε καλή σωματική και νοητική υγεία και να συναινούν και οι δύο ως προς την πράξη. Ο άντρας δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σεξουαλικά με γυναίκα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης της ή με κάποια γυναίκα που στερείται πάθους, είναι ηλικιωμένη, άρρωστη ή έγκυος. Για τη γυναίκα ο άντρας θα πρέπει ομοίως, να είναι υγιής , καθαρός, κατάλληλης ηλικίας και με πάθος.
Εκείνοι που χρησιμοποιούν σωστά τη σεξουαλική τους ενέργεια, θα έχουν αυξημένη μνήμη, δύναμη, υγεία και μακροβιότητα.
“Ayurveda, Nature’s Medicine,Dr.Frawely and Dr.Ranade”
 http://homeoawakening.wordpress.com

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf