Το ομοιοπαθητικό σας φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες




Πως αντιμετωπίζουμε τα απρόοπτα με την ομοιοπαθητική
Γράφει η Στέλλα Κουρή
       
Πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει την ομοιοπαθητική σαν ένα μέσον που μπορεί να τους θεραπεύσει. Αρκετοί από εμάς έχουμε φτιάξει ένα ομοιοπαθητικό φαρμακείο το οποίο μας βοηθάει όταν βρισκόμαστε κάπου και συμβαίνει ένα περιστατικό αλλά εκείνη την ώρα δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση με τον ομοιοπαθητικό μας ή κάποιο ομοιοπαθητικό φαρμακείο. Σκεφτήκατε ποτέ να φτιάξετε ένα ομοιοπαθητικό φαρμακείο για να σας συνοδεύει στις διακοπές σας; Οι πληροφορίες που σας δίνω δεν είναι για να αντικαταστήσουν τον ομοιοπαθητικό σας αλλά για να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία και υπάρχει μια οξεία κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αγοράστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών από το φαρμακείο ή προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα μόνοι σας.
Το σκεπτικό που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια στην κλασσική ιατρική είναι ότι όσο πιο δυνατό το φάρμακο τόσο το καλύτερο. Στην ομοιοπαθητική δεν ισχύει αυτό, αλλά το αντίθετο: όσο πιο αραιωμένη είναι η ομοιοπαθητική ουσία τόσο πιο δυνατή γίνεται. Γι'αυτό και τα φάρμακα πρώτων βοηθειών είναι χαμηλής αραίωσης για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα. Η αναφορά γίνεται για τα οξεία περιστατικά. Δίπλα από κάθε φάρμακο υπάρχει η δυναμοποίηση (= αραίωση και κρούση) που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης. Μπορεί όμως να χρειαστεί η δόση να είναι επαναλαμβανόμενη ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων. Τότε δεν έχετε παρά να βάλετε το ομοιοπαθητικό σε λίγο νερό και να πίνετε μια κουταλιά ανά μία ώρα (αναφέρομαι σε χαμηλή αραίωση).
Στο φαρμακείο των πρώτων βοηθειών τα φάρμακα τα προμηθευόμαστε σε σφαιρίδια (peels) επειδή πιάνουν λίγο χώρο και για να μπορούν να ανανεώνονται εύκολα. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχετε όλα στο δικό σας φαρμακείο αλλά προσπαθήστε να διαλέξετε αυτά τα οποία θα σας φανούν χρήσιμα. Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να τα προφυλάσσετε από τις θερμοκρασίες και τις ακτινοβολίες και να τα φυλάτε σε σκιερό μέρος.
Τα κατωτέρω ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εκείνα, τα οποία κρίνεται περισσότερο απαραίτητο να περιέχονται στο ομοιοπαθητικό σας φαρμακείο. Ας δούμε πώς μπορούν να μας φανούν χρήσιμα:
Aconitum 6 CΗ: κρίσεις πανικού, φοβίες σε τούνελ, κλειστοφοβία, κλπ., τρόμο, οξείες καταστάσεις όπως λοιμώξεις και ιώσεις που εισβάλλουν με ταχύτητα.
Antimonium-tartaricum 12 CH: χρόνια και οξέα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπου χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία απόχρεμψης πτυέλων, ρόγχοι, βήχας, βρογχίτιδες, βρογχοπνευμονίες, λαρυγγίτιδες, κλπ. Μεγάλη κατάπτωση και εφίδρωση. Παιδιά που παρουσιάζουν δυσθυμία και γκρίνια, δεν θέλουνε την επαφή.
Apis 12 CH: αντιμετώπιση τσιμπημάτων μέλισσας και σφήκας, ή άλλων εντόμων. Δυσλειτουργία των νεφρών (πχ. νεφρική ανεπάρκεια) και οιδήματα. Γενικά χρησιμοποιείται σε άτομα που επιδεινώνονται από τη ζέστη και την υγρασία, αδέξια και εργασιομανή.
**Arnica 1 M: τραύματα-μωλωπισμοί που συνοδεύονται με πόνο, εκχύμωση χωρίς λύση του δέρματος, και μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα,. διαστρέμματα, ρίξεις, διάσειση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, κλπ.
Arsenicum 6 CH: οξέα περιστατικά σε περιπτώσεις διάρροιας και εμετών, δηλητηρίασης. κλπ.
Belladonna 30 CH: οξείες καταστάσεις με πυρετούς και λοιμώδεις περιπτώσεις, αιφνίδια και σφοδρή έναρξη συμπτωμάτων, πονοκέφαλοι, ξηρότητα των βλεννογόνων, καταστάσεις έντονης τοπικής ή γενικής υπεραιμίας, ηλίαση.
Bryonia 30 CH: οξείες καταστάσεις, με μεγάλη επιδείνωση με την κίνηση, ενώ βελτιώνει η ακινητοποίηση και η πίεση. Μεγάλη δίψα και δυσκοιλιότητα.
**Calendula: σε μητρικό βάμμα βοηθάει σε ελαφριά κοψίματα, καψίματα, ελαφρά εγκαύματα και ανοιχτές πληγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμα, σε λοσιόν ή σε βάμμα που θα το αραιώσετε σε βραστό νερό. Εναλλακτικά το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σφαιρίδια. Αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε σε πολύ βαθιά κοψίματα και σε τραύματα από τρύπημα.
Camphora officinarum 30 CH: χρησιμοποιείτε στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Υπάρχει έντονο ρίγος συνοδευόμενο με τρέμουλο, φτέρνισμα κρύο δέρμα και ο ασθενής προτιμάει να μένει ξεσκέπαστος.
Carbo-vegetabilis 12 CH: λιποθυμικές και προ-λιποθυμικές καταστάσεις, κρύο λεπτό στρώμα ιδρώτα σε όλο το σώμα, επιθυμία για αέρα στο πρόσωπο, πεπτικές διαταραχές με τυμπανισμό και αδυναμία αποβολής του αέρα, ρεψίματα, κρύα αναπνοή και μύτη, χλομάδα, ταχυπαλμία, αδύναμος σφυγμός, όταν δεν συνέρχεται μετεγχειρητικά ο ασθενής, κούραση, αδυναμία, απάθεια, σύνδρομο Raynaud.
Chamomilla 30 CH: υπερδιεγερσιμότητα, ευερεθιστότητα, μη-αντοχή στον πόνο, σε παιδιά που γκρινιάζουν, φωνάζουν και ηρεμούν με την αγκαλιά εν κινήσει, σε παιδιά κατά την οδοντοφυΐα.
Colocynthis 12 CH: σπαστική κολίτιδα, εναλλασσόμενες καταστάσεις διάρροιας με δυσκοιλιότητα, χαρακτηριστικός κοιλιακός πόνος που βελτιώνεται όταν σφίγγει τα πόδια προς την κοιλιά ή διπλώνει το σώμα ή με έντονη πίεση, κολικούς βρεφών, υπερκινητικότητα, πόνοι, σπασμοί.
Eupatorium Perfoliatum 12 CH: ιώσεις, λοιμώξεις και κρυολογήματα, με γενικευμένες μυαλγίες, κακουχία, υψηλός πυρετός και πόνοι σε όλο το σώμα.
Ferrum Phosphoricum 12 CH: οξείες καταστάσεις, ιδίως σε υψηλό πυρετό χωρίς άλλα ιδιαίτερα συμπτώματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε αιμορραγίες πχ. αιμόπτυση, εξάντληση, αδυναμία και επιθυμία να παραμένει ξαπλωμένος.
Hepar 200 CH: οξείες καταστάσεις-πυρετούς, φλεγμονές, πληγές, εμπύημα. Σε άτομα με μεγάλη ευαισθησία στο κρύο και στα ρεύματα, γενικά στον πόνο και ιδιαίτερα στις βελόνες.
Ipecacuanha 30 CH: ναυτία ή κρίσεις εμετού, βήχας, ασθματικές καταστάσεις παιδιών όπου υπάρχει εύκολα εμετός ή τάση για εμετό, σε γαστρικές και αναπνευστικές διαταραχές, αλλά και κατά την εγκυμοσύνη σε βήχα και τάση προς εμετό, σε αιμορραγίες, και μετά από έκθεση σε ακτινοβολία-ραδιενέργεια.
Gelsemium 12 CH: άγχος για εξετάσεις, δημόσιες εμφανίσεις-ομιλίες, καταστάσεις που συνήθως συνοδεύονται από συχνουρία, τρέμουλο, διάρροια και αδυναμία, αντιμετώπιση γρίπης, κρυολογημάτων, λοιμώξεων.
Kali-bichromicum 12 CH: λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, βρογχίτιδα, αυξημένες σε ποσότητα εκκρίσεις, ρινική καταρροή, φλέγματα, για πόνους περιπλανώμενους και πόνους εντοπισμένους σε συγκεκριμένες μικρές περιοχές-σημεία.
Lachesis 30 CH: για άτομα με έντονα συναισθήματα, ομιλητικά και ζηλιάρικα, που δεν φοράνε στενά ρούχα ιδίως στο λαιμό, με πονοκεφάλους παλλόμενους, κατά κύματα, συμπτώματα στην αριστερή πλευρά του σώματος, και που φοβούνται ιδιαίτερα τα φίδια. Επηρεάζει το αίμα και το κυκλοφοριακό σύστημα.
Ledum 6 CH: ρευματικά προβλήματα, ουρική αρθρίτιδα, τραυματισμοί, τσιμπήματα και δαγκώματα, φλεγμονές, σκληρά οζίδια, σκληρύνσεις και πόνος, κακώσεις από αιχμηρά αντικείμενα, πόνοι που ξεκινάνε από ένα σημείο με επέκταση προς τα πάνω).
Mercurius 30 CH: (προβλήματα με το στόμα-δόντια, δύσοσμες εκκρίσεις, έλκη, σύφιλη, σε άτομα που έχουν δηλητηριαστεί από υδράργυρο.
Natrum Carbonicum 30 CH: (ηλίαση σε ασθενείς με εξαιρετική ευαισθησία στον ήλιο, σε ευαίσθητα άτομα, που δεν προβάλλουν τον εαυτό τους, φροντίζουν για τους άλλους. Σε γαστρεντερολογικές διαταραχές πχ. δυσπεψία, γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλικό έλκος, με επιδείνωση ιδίως από το γάλα.
Phosphorus 30 CH: φοβίες πχ. αστραπές, άγχος υγείας, επιθυμία για κρύο νερό, όλων των ειδών οι αιμορραγίες πχ. ρινορραγίες.
Podophyllum 30 CH: γαστρο-εντερικά προβλήματα, κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο, λεπτό έντερο, συκώτι και ορθό. Χαρακτηριστική διάρροια μεγάλη σε ποσότητα, δύσοσμη, εκρηκτική. Διάρροια τις πρωινές ώρες, ή κατά την οδοντοφυΐα, ή από έντονους κολικούς. Επίσης συμπτωματολογία από τα γυναικεία γεννητικά όργανα, πόνος δεξιάς ωοθήκης.
Silica 12 CH: αποστήματα, αγκίδες, αγκάθια, προβλήματα στα νύχια-μαλλιά-σκελετό και δύσοσμες εκκρίσεις.
Nux vomica 30 CH: γαστρεντερολογικά προβλήματα πχ. έλκος δωδεκαδακτύλου, κατάχρηση διεγερτικών ουσιών, όπως καφές, αλκοόλ, κλπ.
Rhus tox 30 CH: πόνοι σε αρθρώσεις, συνδέσμους, τένοντες και δερματοπάθειες από το κρύο. Όταν τα συμπτώματα πχ. δυσκαμψία, καλυτερεύουν με τη ζέστη και την κίνηση, οξείες καταστάσεις πυρετού, οσφυαλγία-λουμπάγκο, πονοκέφαλοι.
Ruta 6 CH: τραύματα, σε τένοντες, περιόστεο, συνδετικό ιστό, πληγές, τενοντίτιδες, κύστες κοντά σε τένοντες ή αρθρώσεις.
Spongia 30 CH: αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις, βήχας εξαντλητικός και βαθύς, βελτίωση με την πόση νερού, γρίπη, εξάντληση και βήχας.
Sulphur 30 CH: δερματικά προβλήματα.
Veratrum 12 CH: υπερδιέγερση νοητική και σωματική, υπερκινητικότητα, πεπτικό σύστημα που αντιδρά βίαια , ρουκετοειδείς εμετοί, διάρροια, κρύα παγωμένα άκρα, αδυναμία, κατάπτωση, χλομάδα, μπλάβιασμα,. προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έντονοι κοιλιακοί πόνοι.
Hypericum cream: νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων.
Symphytum cream: τραύματα οστών και οφθαλμών, κατάγματα, πόνος στα οστά ή περιόστεο μετά από κακώσεις, τραύματα του βολβού.
** Χρησιμοποιήστε πρώτα την Arnica για το τραύμα και μετά την Calendula για την ίαση.
Σημείωση: Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια ενός από τους δασκάλους μου, τον Τάσο Παράση τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω.
Δημοσιευμένο στο www.astrology.gr

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf