10 Ιουνίου 2013

Ενδυναμώνοντας το σπλήνα μαςΌσο πιο δυνατός είναι ο σπλήνας μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να απορροφούμε και να αξιοποιούμε το φαγητό που τρώμε. Οπότε, πώς μπορούμε να τον ενδυναμώσουμε και να τον συντηρήσουμε;

Σε φυσικό επίπεδο, στο σπλήνα αρέσει να διατείνεται. Οι διατάσεις μαλακώνουν τους περιορισμούς που έχουμε στους μαλακούς ιστούς μας και μεταφέρουν ένα πιο χαλαρό τόνο στα όργανα και τα άκρα μας. Κάθε μορφή άσκησης βοηθά το σπλήνα, με την προϋπόθεση να ισορροπείτε από διατάσεις και χαλάρωση. Η μάλαξη, επίσης, βοηθά καθώς ο σπλήνας αρέσκεται στη θρεπτική φυσική επαφή.
Σε διανοητικό επίπεδο, η κατάχρηση των διανοητικών μας δυνάμεων, π.χ παρατεταμένοι περίοδοι σπουδών, εργασίες που απαιτούν πολύωρη καθιστική ζωή και επεξεργασία πληροφοριών, ή ακόμα και η συνήθεια να μελαγχολούμε για τα προβλήματά μας, μπορούν να εξασθενήσουν το σπλήνα μας. Είναι σημαντικό να ισορροπούμε τη διανοητική εργασία με καθαρό αέρα και άσκηση.
Συναισθηματικά, μπορούμε να εξερευνούμε και να τιμούμε τις ανάγκες μας.
Να σημειώσουμε ότι, στα πλαίσια της κινέζικης ιατρικής, ο σπλήνας ανήκει στο στοιχείο της γης, καθώς η γη είναι που μας παρέχει θρέψη και στήριξη, είναι η αληθινή μας μητέρα. Είναι μέσω αυτής της σύνδεσής μας με τη γη και με τη θεϊκή Μητέρα που ο σπλήνας βρίσκει την πνευματική του έκφραση. Μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στη στήριξη του σπλήνα μας φροντίζοντας τη σχέση μας με τη γη.
Το να φροντίσουμε τη σχέση μας με τη γη μπορεί να σημαίνει να γίνουμε πιο γειωμένοι, απλώς να δώσουμε προσοχή στο έδαφος που είναι κάτω από τα πόδια μας, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Όταν γίνεται με επίγνωση κάθε δραστηριότητα που μας συνδέει βαθύτερα με τη γη, είτε πρόκειται για κηπουρική, δουλειά με πηλό ή απλά το να είμαστε έξω με το χώμα και τα φυτά, όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να γειωθούμε στο σώμα μας και στο φυσικό μας περιβάλλον.
Διατροφικά, ενδυναμώνουμε το σπλήνα μασώντας καλά την τροφή και σταματώντας το φαγητό λίγο πριν νιώσουμε πλήρεις, και ακόμα, καταναλώνοντας το κύριο γεύμα μας νωρίς και όχι αργά το βράδυ.
Επίσης, στο σπλήνα δεν αρέσει η κατανάλωση πολύ νερού με το γεύμα. Μικρή ποσότητα κάποιου ζεστού υγρού μπορεί να είναι επιβοηθητική, αλλά το πολύ νερό διαλύει τη δράση του σπλήνα και εξασθενίζει την πέψη. Πολύ ωμή ή κρύα τροφή εξασθενίζει επίσης το σπλήνα. Η πεπτική διαδικασία χρειάζεται ζέστη. Παρατεταμένη κατανάλωση ωμών ή κρύων τροφών θα εξασθενίσει σοβαρά τη φωτιά της πέψης, οδηγώντας στην κατάρρευση του σπλήνα.
Πηγή:  http://homeoawakening.wordpress.com

 Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf