Βαράτε γιατί χανόμαστε!

Μια ζεστή φθινοπωρινή νύχτα Σαββάτου, στις 19 Οκτώβρη, 38 τύμπανα, 38 τυμπανιστές που σαν το κέφι τους είχα χρόνια να δω, βαράγανε στο Μοναστηράκι, και ένα μάτσο ξαφνιασμένοι Αθηναίοι και τουρίστες τους ακολουθούσε μαγεμένο. Αν έχετε δει σε εικονογραφημένο παραμύθι τον Αυλητή των Αδελφών Γκριμ και από πίσω τα παιδάκια τσούρμο να τον ακολουθούν, έχετε εικόνα.
Πάνω από 300 ενθουσιασμένοι ξαφνικοί θαυμαστές χόρευαν πίσω από τους Batala Atenas που κατέβαιναν την Ηφαίστου, 10 παρά, παίζοντας βραζιλιάνικους ρυθμούς, και ξεκουφαίνοντας την πόλη που αυτομάτως συντονίστηκε μαζί τους. Χορεύοντας στην Ηφαίστου, ζήσαμε την πόλη να ξυπνάει. Ο πολύ δυνατός ήχος συντόνιζε τα παλιά κτίρια που έριχναν τα νερά τους από τις μαρκίζες και σήκωνε σκόνη και ψιλοσοβάδες. Καλή ώρα σαν σε σεισμό. Δεν φοβήθηκε κανένας μας.
Δεν ήταν η σάμπα,  δεν ήταν η αρχέγονη Αφρική, ήταν ο ρυθμός που έχουμε όλοι μέσα στο στομάχι μας και δεν το ξέρουμε. Γέροι Άγγλοι τουρίστες, χιπστεράκια δικά μας, χαμογελαστοί μετανάστες που κοιτάγανε λίγο αμήχανα την ουρά που μεγάλωνε, ζευγαράκια χέρι χέρι, χίπιδες και νεοχίπιδες, μωρά σε πλάτες μπαμπάδων που γέλαγαν σαν μαϊμουδάκια, μεγαλοκοπέλες που χόρευαν λες και μόλις βγήκαν βόλτα στην Bahia, και οι Batala το χαβά τους.
Σε ένα ρυθμό παγκόσμιο, ενωτικό και ξεσηκωτικό.
batala
Είναι η τρίτη τους χρονιά λένε οι Batala Atenas, έχουν τα γενέθλιά τους και το γιορτάζουν. Το 1997 ο Jose Gilberto Goncalves dos Santos από την Bahia, ξεκίνησε τους Βatala στο Παρίσι όπου και σπούδαζε. Και μετά σαν νερό που κυλάει στους δρόμους εξαπλώθηκαν στη Γαλλία, και άρχισαν να κάνουν μουσική στο Βέλγιο, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Αφρική, στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 2010 στην Ελλάδα.
Και ήρθαν και βαράνε samba reggae στην Αθήνα κάνοντας την μέλος μιας ομάδας με περισσότερους από 1.500 κρουστούς σε όλο τον κόσμο.
special-olympics
14 χώρες, 24 μπάντες, ένα διεθνές μουσικό γκρουπ με ρίζες στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά. Στην Αθήνα θα τους βρεις Αγίου Πολυκάρπου 75 και ηλεκτρονικά στο www.batala.gr.  Χτυπάνε 4 διαφορετικά είδη τυμπάνων, σε ρυθμούς Βραζιλιάνικης samba reggae, παίζουν μουσική σε φεστιβάλ, καρναβάλια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακτιβισμούς και τελετές λήξης Special Olympics, και όταν καταλάβουν ότι η πόλη κοιμάται βάζουν τα χρωματιστά τους και βγαίνουν στο δρόμο. Να είστε καλά γιατί είχαμε πιαστεί στον καναπέ.
magda.dialektou@gmail.com

Φωτογραφικές πηγές: http://batala.grhttp://westview.gr
Το είδα:  http://indigoblue.gr

Ενδιαφέροντα site

Εμφάνιση περισσότερων
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το blog έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε εναλλακτικό θεραπευτή
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2014/11/blog-post_65.html#sthash.b5jA09ws.dpuf